L-Għasri (Gozo)

De kerk van GhasriDe kerk van Ghasri

Ghasri vormt met haar 420 inwoners de kleinste dorpskern van Gozo. Het ligt op slechts enkele kilometers ten noordwesten van Victoria. De naam van de plaats komt waarschijnlijk uit het Arabisch. Het betekent zoiets als 'persen' en dat heeft dan weer betrekking op het persen van de olijven welke in vroeger tijden vanuit het noordelijker gelegen Zebbug werden aangevoerd.

Het dorp Ghasri ligt tussen de heuvels. Feitelijk ligt het dorp aan het begin van een kloof die uitmondt in de zee; de Wied il-Ghasri. Deze kloof is vooral populair onder wandelaars. Vooral in het voor- en najaar is het er prachtig. Langs de weg door de vallei staan veel kleine boerderijtjes die tegenwoordig worden verhuurd aan toeristen. De kloof mondt uiteindelijk tussen hoge, op fjorden gelijkende, rotsen in zee uit. Die plek is dan weer populair onder duikers en snorkelaars.

De Ta' Gordan vuurtorenDe Ta' Gordan vuurtoren

Direct ten noorden van de plaats ligt de heuvel Gordan. Op de top van deze heuvel bijna 160 meter hoge heuvel staat de oudste vuurtoren van het eiland. De 21 meter hoge toren, die Ta' Gordan wordt genoemd, werd gebouwd in het jaar 1857. Tot het jaar 1963 werd er geseind met behulp van gaslampen. Tegenwoordig echter is de toren voorzien van een elektrische lamp waarvan het signaal tot op 50 kilometer afstand te zien is. Ook de Gordan is geliefd bij wandelaars. Er loopt een vrij steil pad naar de top van de heuvel, alwaar de vuurtoren staat. Deze plek biedt een perfect uitzicht over het eiland.

De kerk van Ghasri werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. De eerste steen werd gelegd op 6 september 1903. De kerk werd ontworpen door de lokale priester Dun Guzepp Diacono en is gewijd aan de Corpus Christi (het brengen van evangelie tot de verste uithoeken van de wereld). In de loop van tijd werden er aanpassingen aan de kerk gedaan. Zo werd de koepel pas in 1951 gebouwd.

Ghasri is vanuit Victoria gemakkelijk te bereiken met bus 308. Deze bus rijdt eenmaal per uur en stopt bijvoorbeeld ook bij de beroemde kerk van Ta'Pinu. Met een huurauto is de plaats ook gemakkelijk te bereiken. Vanuit Mgarr volg je de weg naar Victoria. Na Victoria vervolg je de weg richting Gharb. Vlak na het aquaduct is een splitsing waar je rechtsaf slaat, richting Ghasri.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr