Burmarrad

San Pawl MilqiSan Pawl Milqi.

Burmarrad is een klein plaatsje dat iets ten zuiden van Bugibba ligt. Het grootste gedeelte van de woningen in het dorpje werd rond het jaar 1900 gebouwd en is niet bepaald de moeite van het bezichtigen waard. De plaats is vooral bekend door de kapel genaamd San Pawl Milqi.

San Pawl Milqi betekent zoiets als 'sint Paul welkom geheten'. Op deze plaats zou de Romeinse gouverneur Publius de apostel hebben ontvangen nadat deze in het jaar 60 schipbreuk zou hebben geleden nabij st. Pauls eiland. Als dank voor de gastvrijheid van de lokale bevolking zou Paulus drie dagen vanuit San Pawl Milqi hebben gepreekt en daarmee het christendom naar het eiland hebben gebracht.

De huidige kapel oogt niet bijzonder. Deze werd gebouwd in het jaar 1616 op de plek waar ook eerder een kerk heeft gestaan. Belangrijker zijn de vondsten die de Italiaanse Missione Archeologica in het jaar 1963 deed. Er werd namelijk resten van een Romeinse villa gevonden welke dateren van omstreeks de derde eeuw voor onze jaartelling. Nou bestonden er in die periode relatief veel soortgelijke Romeinse villa's. Echter zijn die niet zo goed bewaard gebleven als die te Burmarrad. De villa behoorde toe aan een agrarische familie en werd gebruikt voor de productie van olijfolie. In het woongedeelte van de villa zijn prachtige muurschilderingen gevonden, wat er op duidt dat de familie bijzonder welvarend was.

De kapel van San Pawl Milqi is gerestaureerd en ingericht als museum. Een bezoek is echter alleen mogelijk op afspraak. Veel moeite doen om een afspraak te maken is eigenlijk niet de moeite waard.

Behalve de kapel is in Burmarrad nog de wijnvereniging te vinden, waar in Malta geproduceerde wijnen geproefd en gekocht kunnen worden.

Burmarrad is met de bus te bereiken vanuit de richting Valletta en Mosta via de lijnen 31 41 42 45 en 48. De meeste lijnen lopen door naar Bugibba of Mellieha.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr