Dingli Cliffs

Dingli CliffsDingli Cliffs

De Dingli Cliffs vormen een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen langs de zuidkust van Malta. De gemiddeld ongeveer 220 meter hoge kliffen, liggen op ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Rabat. Ze zijn waarschijnlijk vernoemd naar de Engelse ridder Sir Thomas Dingley. Hij bezat veel grond in de omgeving van de kliffen. In 1539 werd hij zonder proces veroordeeld wegens hoogverraad tegen de Britse koning en vervolgens onthoofd op Tower Hill in Londen.

De kliffen boden in het verleden een natuurlijke bescherming tegen vijanden. Ze waren vanaf open zee niet te gebruiken om het vaste land van Malta te bereiken. De kliffen zien er zeer indrukwekkend uit en bieden een spectaculair uitzicht over de zee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf de kliffen het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen.

Kappella ta' Santa Marija MaddalenaKappella ta' Santa Marija Maddalena

Het best te bezoeken deel van de kliffen, begint aan de westzijde ervan bij het punt Ġebel Ciantar, nabij de zandsteenafgraving Zuta en loopt tot voorbij de radartoren is oostelijke richting. De kaap aan het begin biedt, als één van de weinige plekken, een goed zicht op de kliffen zelf. Hier zijn ook resten gevonden uit de bronstijd. Aan te bevelen valt om vanaf de kaap over de top van de kliffen, langs de panoramaweg (Triq Panoramika) in oostelijke richting te wandelen en te genieten van het uitzicht. Bovenop de kliffen staat een zeventiende-eeuwse kapel die gewijd is aan Maria Magdalena (Kappella ta' Santa Marija Maddalena). Deze werd ingehuldigd op 15 April 1646 op de plek waar eerder een oudere kapel stond. De kapel kent een eenvoudig interieur, met een bescheiden altaar. De buitenzijde is zoals er meerdere kapellen in Malta zijn. De kapel werd lang gebruikt door boeren. Even verderop staat een grote radarinstallatie. Deze staat ongeveer op het hoogste punt van Malta, dat Ta'Dmejrek wordt genoemd en 253 meter hoog is. Op deze plek werd op 27 maart 1939 de eerste radarinstallatie van Malta opgestart. Tot 31 maart 1979 werd deze gebruikt door de Britse RAF en sindsdien door Malta zelf. Tegenwoordig staat de installatie voornamelijk ten behoeve van de burgerluchtvaart. Onder de zichtbare radar, bevindt zich een ondergronds complex met verschillende verdiepingen, dat in het begin van de Tweede Oorlog gebruikt werd. Voorbij de radarinstallatie is nog het Cliffs interpretation Centre te vinden. Dit was ooit bedoeld als informatiecentrum, maar kent tegenwoordig meer een restaurantfunctie. Op enkele informatiepanelen worden wat feiten getoond over de omgeving en er worden soms wandelingen georganiseerd. Natuurlijk kan er prima worden gegeten. Er wordt gewerkt met lokale producten. Het is zelfs mogelijk gerechten te nuttigen die gemaakt zijn van producten uit de omtrek van slechts een kilometer rondom het restaurant. Het is dagelijks geopend, behalve op dinsdag. Nog weer verderop is ook het restaurant Bobbyland te vinden. Naar het schijnt wordt hier de beste konijnenstoofschotel van Malta geserveerd.

De kliffen van Dingli gezien vanaf zeeDe kliffen van Dingli gezien vanaf zee

Het dorpje Dingli

Op 500 meter van de kliffen van Dingli ligt het gelijknamige dorpje Dingli (Ħad-Dingli). Dit dorpje, met ongeveer 3570 inwoners, stelt niet zoveel voor. Een bezoek is dan ook niet echt de moeite waard. Het enige gebouw in het dorpje dat bezienswaardig is, is de kerk. Deze werd in 1903 gebouwd op de plek waar eerder een kerk uit 1678 stond, maar grote delen werden pas in de tweede helft van de twintigste eeuw toegevoegd. Het motto van het dorp is 'Non Segnis Quies Ruris', wat zoiets betekent als 'De stilte van het platteland is geen luiheid'.

Uitzicht vanaf Dingli CliffsUitzicht vanaf Dingli Cliffs

Bereikbaarheid

De kliffen zijn redelijk goed te bereiken met de bus vanuit Rabat / Mdina. De buslijn 201 loopt vanaf de Interchange die tussen de plaatsen gelegen is, via het dorp Dingli naar de kliffen. De bushaltes waar het beste kan worden uitgestapt heten Zuta (aan de westzijde van de kliffen) en Maddalena / Madliena (bij het kerkje). Vanaf de kliffen, rijdt de bus door het dorpje Siggiewi, langs de tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra en de Blue Grotto naar het Vliegveld. Langs de route van deze buslijn is dus voldoende te zien. Vanuit Valletta kan het beste naar het vliegveld gereisd worden met de buslijn X4. Vervolgens kan aldaar worden overgestapt op buslijn 201 in de tegenovergestelde richting.

Ook met bijvoorbeeld een huurauto zijn de kliffen eenvoudig te bereiken. In dat geval is het misschien het beste te wachten tot zonsondergang, want deze is vanaf de kliffen vaak prachtig. De Dingli Cliffs zijn te bereiken vanuit Rabat. De weg richting de kliffen gaat vanuit die plaats in zuidwestelijke richting, door het plaatsje Dingli. Vervolgens worden de kliffen bereikt. Vanaf Dingli gezien ligt het grootste deel van de kliffen aan de linkerkant vanaf de duidelijk herkenbare radartoren gezien.Google