Dingli Cliffs

Dingli CliffsDingli Cliffs

De Dingli Cliffs vormen een twaalf kilometer lange natuurlijke muur van rotsen langs de zuidkust van Malta. De gemiddeld ongeveer 220 meter hoge kliffen liggen op ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Rabat. Ze zijn vernoemd naar de zeventiende-eeuwse architect Tomasso Dingli.

De kliffen boden in het verleden een natuurlijke bescherming tegen vijanden. Ze waren vanaf open zee niet te gebruiken om het vaste land van Malta te bereiken. De kliffen zien er zeer indrukwekkend uit en bieden een prachtig uitzicht over de zee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf de kliffen het onbewoonde eilandje Filfla te zien liggen.

De Dingli Cliffs zijn te bereiken vanuit Rabat. De weg richting de kliffen gaat vanuit die plaats in zuidwestelijke richting, door het plaatsje Dingli. Wanneer je hier voor de kliffen linksaf slaat tref je een oude radartoren van de RAF en verderop staat een kapel uit 1646 die gewijd is aan Maria Magdalena.

De kliffen zijn redelijk goed te bereiken met de bus vanuit Rabat / Mdina. De buslijn 201 loopt vanaf de Interchange die tussen de plaatsen gelegen is, via het dorp Dingli naar de kliffen, vervolgens gaat de busroute via Buskett Gardens, de tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra, het dorpje Siggiewi en de Blue Grotto naar het Vliegveld. Langs de route van deze buslijn is dus voldoende te zien. Vanuit Valletta kan het beste naar het vliegveld gereisd worden met de buslijn X4. Vervolgens kan aldaar worden overgestapt op buslijn 201.

De kliffen van Dingli gezien vanaf zeeDe kliffen van Dingli gezien vanaf zee

Eventueel zijn de kliffen middels een flinke wandeling (halve dagtocht) ook te voet te bereiken vanaf Wied Iz-Zurrieq; de plaats waarvandaan de bootjes naar de Blue Grotto vertrekken. Het eenvoudigst is het om vanaf de hoofdweg bij Wied Iz-Zurrieq zoveel mogelijk de kustweg richting het westen te volgen. Ook als dat op een gegeven moment niet meer mogelijk is, kan het beste de openbare weg die zoveel mogelijk richting de kust ligt worden gevolgd. Uiteindelijk worden de Dingli Cliffs bereikt op een punt dat Ġebel Ciantar wordt genoemd, nabij bushalte Zuta (lijn 201), waar ook resten zijn gevonden van een nederzetting uit de bronstijd. De kaap alhier biedt als één van de weinige plekken een goed zicht op de kliffen zelf. Vervolgens is het mogelijk om door te lopen langs de weg (Triq Panoramika) over de top van de kliffen. De weg leidt onder andere over het hoogste punt van Malta (Ta'Dmejrek; 253 meter hoog) en naar de verderop gelegen radarinstallatie en de zeventiende-eeuwse kerk, nabij bushalte Maddalena / Madliena (lijn 201).

Uitzicht vanaf Dingli CliffsUitzicht vanaf Dingli Cliffs

Ook met bijvoorbeeld een huurauto zijn de kliffen eenvoudig te bereiken. In dat geval is het misschien het beste te wachten tot zonsondergang, want deze is vanaf de kliffen vaak prachtig.

Op 500 meter van de kliffen van Dingli ligt het gelijknamige dorpje Dingli (Ħad-Dingli). Dit dorpje, met ongeveer 3570 inwoners, stelt niet zoveel voor. Een bezoek is dan ook niet echt de moeite waard. Het enige gebouw in het dorpje dat bezienswaardig is, is de kerk. Deze werd in 1903 gebouwd op de plek waar eerder een kerk uit 1678 stond, maar grote delen werden pas in de tweede helft van de twintigste eeuw toegevoegd.Google