Ta'pinu

De basiliek van Ta'PinuDe basiliek van Ta'Pinu

De kerk van Ta'Pinu is een bedevaartsoord op het eiland Gozo. Volgens de overlevering zou zich op deze plaats enkele malen een mirakel hebben voltrokken. Daardoor werd de plaats een bedevaartsoord. Vanwege de grote aantallen bedevaartgangers werd in het jaar 1920 bij de oude kapel begonnen aan de bouw van een grote basiliek in neo-Romaanse stijl. Vandaag de dag bezoeken vooral toeristen de plaats. De naam Ta'Pinu betekent 'van Philip' en is vernoemd naar ene Pinu (/Philip) Gauci.

De oude kapel werd waarschijnlijk aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd. Toen monseigneur Pietro Duzina de kapel in het jaar 1575 namens de paus bezocht, trof hij het aan in een erg slechte staat. Hij besloot dat de kapel moest worden gesloopt. Toen de eerste arbeider hiertoe de eerste slag met de slopershamer gaf brak hij echter zijn arm. Dit werd gezien als een voorteken, waardoor de kapel bespaard bleef. Alle andere soortgelijke kapellen op het eiland werden wel gesloopt.

In de eeuwen hierna verviel de kapel in een steeds slechtere staat. Dit is niet zo vreemd, omdat Gozo een onverdedigd eiland was. De 'barbaren' plunderden het eiland vrijwel continu en alle rijkdommen werden door hen gestolen. Natuurlijk werd de kapel daarbij niet gespaard. Pinu Gauci betaalde echter voor de restauratie van de kapel. Hij liet een altaar bouwen en zorgde ervoor dat er weer godsdienst kon worden bedreven in de kapel. Ook liet hij een schildering van de Maria-Hemelvaart aanbrengen.

Standbeeld van Karmela GrimaStandbeeld van Karmela Grima

Op 22 juni van het jaar 1883 maakte, de destijds veertig jaar jonge, Karmela (Karmni) Grima iets vreemds mee nabij de kapel. Toen zij de kapel passeerde hoorde zij een stem. Ze werd door een vrouwenstem naar de kapel geroepen. Zij werd daar bang van en begon van de kapel weg te rennen, maar werd wederom naar de kapel geroepen. De stem vertelde dat ze naar de kapel moest komen, omdat het een jaar zou duren voordat ze weer de kans kreeg om de kapel te bezoeken. Aan de tweede oproep gaf ze gehoor. Kort daarna werd Karmela erg ziek. Door haar ziekte was ze een jaar lang niet in staat om de kapel te bezoeken. Twee jaar later besloot Karmela over het voorval te praten met haar vriend Francesco Portelli. Francesco vertelde dat hij iets soortgelijks had meegemaakt. Een stem had hem opgeroepen om gebeden op te zeggen. Kort hierna genas zijn moeder plotseling op onverklaarbare wijze van een ziekte. Toen dit bekend werd onder de bevolking van Gozo werd Ta'Pinu een bedevaartsoord. Bisschop Pietru Pace verhoorde Karmela en Francesco en concludeerde dat de stem vanuit de hemel afkomstig moest zijn geweest. Door de uitspraken van Pace trokken er nog meer mensen naar de kapel. Er werd besloten een waardig heiligdom te bouwen voor de vele bedevaartgangers. De huidige basiliek werd voltooid in het jaar 1935. De kerk is het centrum voor de katholieke gemeenschap op Gozo.

In de kerk zijn twee ruimtes te vinden waarin allerlei ex voto-bedankjes voor Maria worden bewaard. Het is grappig hier even rond te kijken. De gekste dingen zijn er te zien. Zo liggen er houten benen, krukken en zelfs een voorhuid in een potje. Op de kaartjes die bij sommige dingen liggen, is te lezen waarom de mensen de spullen hebben opgestuurd. Sommige dingen zijn opgestuurd om Maria te bedanken voor de geboorte van een kind, maar er liggen ook bedankjes van mensen die de aanslag in de Twin Towers in New-York hebben overleefd.

Tegenover de ingang van de kerk staat een standbeeld van Karmela Grima. De persoon die als eerste de stemmen bij de kerk vernam.

Aan de andere zijde van de weg, tegenover de ingang, begint een pad waarlangs de heuvel Ta' Ghammar kan worden beklommen. Langs de weg staan veertien beelden die het verhaal van de kruisiging en wederopstanding van Jezus weergeven. Het pad eindigt in een betonnen amfitheater. De top bevindt zich op ongeveer 170 meter boven de zeespiegel en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Het idee voor dit pad komt natuurlijk vanuit Lourdes, waar soms hele families op blote knieën de kruisweg afleggen.

De basiliek is te vinden ten noorden van het plaatsje Gharb op het eiland Gozo. Gharb ligt ongeveer vier kilometer ten noordwesten van Victoria. Een bezoek aan de basiliek is prima te combineren met een bezoek aan het azure window, de inland sea en de fungus rock op Gozo. Met bus 308 is Ta'Pinu te bereiken vanuit Victoria. De bussen rijden elk uur. Ook met een huurauto is Ta'Pinu gemakkelijk te bereiken. Wanneer er vanaf de veerpont in westelijke richting wordt gereden, verschijnen er na Victoria vanzelf richtingaanwijzers richting Gharb en Ta'pinu.Google