Golden Beach

Golden Beach

De Golden Beach (Ir-Ramla tal Mixquqa) ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Golden Bay, ten zuidwesten van Mellieha, nabij het plaatsje Manikata. Het is één van de mooiste stranden van Malta. In de baai is de zee vrij kalm. Het water is, zoals overal rond Malta, zeer helder en het zand is goudgeel van kleur. De omgeving van het strand is nog niet helemaal vol gebouwd. Wel zijn er voldoende zaken geregeld voor de toeristen. Zo kunnen tegen betaling ligstoelen en parasols gebruikt worden. Langs het water worden allerlei watersportspullen verhuurd, zoals jetski's, waterfietsen en snorkelspullen. Snorkelen kan het beste langs de rotsen aan de zijden van de baai. In de open baai is namelijk helemaal niets te zien. Natuurlijk is er tevens kleinschalige horeca aanwezig.

Bij noordwesterwind is een bezoek aan het strand de moeite minder waard. Er ontstaat dan een hevige stroming in de baai, waardoor zwemmen niet meer is toegestaan. Wanneer dat het geval is, wordt dat aangegeven middels een rode vlag.

Golden Beach is met de bus te bereiken vanuit Sliema met lijn 225. Vanuit het dichterbij gelegen Mellieha kan worden gereisd met buslijn 101. Reizigers vanuit Bugibba en Qawra maken gebruik van de lijn 223. Strandgangers vanuit Valletta kunnen gebruikmaken van lijn 44. Bij het strand zijn parkeermogelijkheden aangelegd voor bezoekers die met de auto komen. De kans bestaat dat een man die zich voordoet als parkeerwacht, komt vragen om parkeergeld. Betalen is echter niet verplicht. Vooral reisorganisaties voor jongeren bieden vaak transfers naar het strand aan. Dit kan zeer handig zijn, maar is vaak veel duurder dan wanneer met de bus wordt gereisd.

Malta kan soms nogal een preuts land zijn. Topless zonnen valt voor de dames af te raden, omdat het simpelweg verboden is. Dames die het desondanks toch doen, lopen een groot risico hierop te worden aangesproken door de politie. Eventueel worden er zelfs boetes voor uitgedeeld. Skinny dippen, zelfs als het strand verder is uitgestorven, valt helemaal af te raden. Hierbij bestaat namelijk de kan om vervolgd te worden. In augustus 2010 moesten twee Spanjaarden hiervoor voor de rechter verschijnen. Ze kregen een boete van € 100, - per persoon, elk een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en werden na veroordeling met naam en toenaam in de krant genoemd. Op 24 juli 2012 mochten twee Franse tieners tijdens hun vakantie voor de rechter verschijnen, omdat ze het gewaagd hadden na zonsondergang naakt te zwemmen. Ze kregen beiden een boete van slechts € 15, -, maar waren wel een groot deel van hun vakantie kwijt.

Għajn Tuffieħa Beach

Għajn Tuffieħa Beach

In de baaien die direct ten zuidoosten van Golden Bay liggen, zijn ook stranden aanwezig. De eerstvolgende baai is Għajn Tuffieħa bay, wat zoiets betekent als 'appelstrand'. Hier ligt een vrij groot zandstrand. Het strand is minder eenvoudig te bereiken dan Golden Bay en daardoor een stuk minder druk, hoewel het in het hoogseizoen ook hier behoorlijk druk kan worden.

In de volksmond wordt het strand ook wel 'Il-Bajja tat-taraġ', de baai van de trappen, genoemd. Die naam heeft het te danken aan de trap die naar het strand leidt. Vooral bij het verlaten van het strand, lijkt die trap namelijk schier eindeloos. Via de zee is het strand bij rustige zee ook zwemmend te bereiken vanaf Golden Beach. Voor snorkelaars is het stukje langs de rotsen erg mooi. 's Avonds is de zonsondergang (welke vanaf Golden Bay niet te zien is) vanaf Għajn Tuffieħa bay vaak prachtig. Nabij het strand is een kiosk aanwezig, waar eenvoudig voedsel en drinken verkrijgbaar is. Tevens zijn er openbare toiletten.

Bovenop de rotsen bij Għajn Tuffieħa bay staat een Middeleeuwse uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt over Għajn Tuffieħa bay en Golden Bay. De Għajn Tuffieħa Tower werd in 1637 gebouwd in opdracht van grootmeester Fra Jean Baptiste de Lascaris de Castellar.

Ġnejna Beach

Ġnejna Beach

Nog verder in zuidoostelijke richting ligt Ġhejna Bay. Het zandstrand in deze baai is met de auto, vanuit de plaats Mgarr, redelijk goed te bereiken. De kleine parkeerplaats raakt echter snel overvol. Het strand is over het algemeen drukker dan en Għajn Tuffieħa Beach, maar minder druk dan Golden Beach. Langs het strand worden kano's, waterfietsen en dergelijke verhuurd. Op het strand zijn ligbedden en parasols beschikbaar en voor de inwendige mens zijn twee kiosken, waar eten en drinken verkocht wordt, aanwezig.

Aan de westzijde van Ġhejna Beach staat een aantal kleine huisjes die nog worden gebruikt door de lokale vissers. Boven de noordzijde van het strand, torent op de heuveltop een wachttoren uit. Dit is de Ta' Lippija Tower die net als de hierboven beschreven Għajn Tuffieħa Tower in 1637 gebouwd werd in opdracht van dezelfde grootmeester.

Vanaf het strand is het mogelijk een tochtje (per boot of kano) te maken naar het strand in de baai van Tal-Qarraba. Deze baai ligt iets ten noorden van Ġhejna Beach en is alleen over water bereikbaar.

Ġnejna Beach wordt ook wel gebruikt door naturisten. Hoewel nudisme op Malta verboden is, wordt het op dit strand enigszins gedoogd. Toch lopen naaktrecreanten de kans weggestuurd te worden door de politie.

Vanuit Mellieha rijdt bus 101 in het hoogseizoen naar dit strand.

Overige zandstranden

Hieronder is een kleine plattegrond te vinden waar alle noemenswaardige zandstranden van Malta op staan aangegeven. Het ligt in onze bedoeling dat onderstaande stranden in de toekomst allemaal op deze website worden besproken.

&nsbp;Google