Gudja (Il-Gudja) en Ghaxaq (Ħal Għaxaq)

De parochiekerk van Gudja

Gudja en Ghaxaq zijn twee plaatsen die vrijwel tegen elkaar aan zijn gebouw. Beide plaatsen liggen in het zuidoosten van Malta en iets ten zuidoosten van Luqa International Airport op ongeveer acht kilometer ten zuiden van Valletta. Gudja telt ongeveer 3.093 inwoners. Ghaxaq is iets groter en telt ongeveer 4.681 inwoners.

Een belangrijke bezienswaardigheid in Gudja is de Maria-Hemelvaart parochiekerk die in het jaar 1666 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Thomas Dingli. De meeste kerken op Malta hebben twee klokkentorens. Dit had deze kerk in eerste instantie ook. Rond het jaar 1880 werd hier een derde toren bij gebouwd. Dit is de William Baker tower. Genoemd naar de naam van de Engelse architect van de toren. De binnenzijde van de kerk is mooi beschilderd. Er hangen door Pietro Gagliardi geschilderde schilderijen, waarop de Maria-Hemelvaart en Onze Lieve Vrouwe van de berg Karmel staan afgebeeld, uit het eind van de negentiende eeuw.

De parochiekerk van Ghaxaq

Ook de parochiekerk van Ghaxaq, uit het jaar 1663, is gewijd aan de Maria-Hemelvaart. In de plaats is ook nog een aantal andere kleine kapellen te vinden.

De vijftiende-eeuwse Bir Miftuħ-kapel is een bekende attractie in Gudja. Deze middeleeuwse kapel is goed bewaard gebleven en als dusdanig een uitstekend voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Oorspronkelijk komt de kerk uit het jaar 1432, maar hij werd herbouwd in het jaar 1512. Vanaf 1436 diende de kerk als parochiekerk. De klokken die oorspronkelijk in het klokkenspel in de voorgevel zaten, zijn in het jaar 1565 in de grond verstopt, maar zijn daarna nooit teruggevonden. Aan de binnenzijde is nog een klein deel van de originele fresco's, met afbeeldingen van de dag des oordeels, te bezichtigen. Verder wordt de kerk gebruikt door koren vanwege de formidabele akoestiek. De binnenzijde van de kerk is het grootste gedeelte van het jaar alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Daarnaast is de kerk elke eerste zondag van de maand geopend van 9:30uur tot de middag.

De Xlejli Tower in Villa Bettrina

Een interessant gebouw dat tussen Gudja en Ghaxaq in ligt, is Villa Bettina (ook wel Palazzo Dorell genoemd). Het statige gebouw is vernoemd naar een baronnes, genaamd Bettina Muscati Pariso. Het gebouw dateert uit de achttiende eeuw. Tijdens de korte periode dat Fransen over Malta heersten zou generaal Napoleon Bonaparte in het huis gewoond hebben. Toen de Fransen werden teruggedreven tot in Valletta werd het huis gebruikt door zijn tegenstanders; de Engelsen. Het werd het hoofdkwartier van brigadier-generaal Thomas Graham (Lord Lynedoch), totdat de Engelsen de macht kregen over het eiland, in het jaar 1800. Het huis is momenteel weer in het bezit van de nazaten van Bettina Muscati Pariso, die momenteel nog steeds in Gudja wonen.

Behalve Napoleon verbleven ook nog andere bekende personen in Gudja. De lokale bewoners zijn erg trots op het feit dat popzangeres Madonna in het plaatsje verbleef.

Gudja en Ghaxaq zijn te bereiken met de bus 88 vanuit Valletta. Met een huurauto kan vanuit het noorden van het eiland het beste richting de goed aangegeven luchthaven bij Luqa worden gereden. Bij de grote rotonde bij het vliegveld, wordt gekozen voor de afslag in noordelijke richting (van de luchthaven af). Gudja ligt direct achter de oostelijke punt van de parkeerplaats van de luchthaven, Ghaxaq ligt daarachter. Toeristen zullen zich geen hele dag in Gudja en Ghaxaq kunnen vermaken. Aangezien de plaatsen niet door veel toeristen worden bezocht, is het juist wel leuk om de plaatsen even te bezoeken in plaats van er voorbij te rijden. Bijvoorbeeld als onderbreking van de rit naar Marsaxlokk of de Blue Grotto nabij Wied Iz-Zurrieq.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr