Kirkop (Ħal Kirkop)

De parochiekerk

Kirkop is een kleine plaats op ongeveer negen kilometer ten zuiden van Valletta. De snel groeiende plaats telt momenteel ongeveer 2.338 inwoners en ligt iets ten zuiden van Luqa International Airport. Het ligt zelfs dermate dicht bij het vliegveld, dat de kerosine door het hele dorp te ruiken is wanneer de wind 'verkeerd' staat. De naam van de plaats is afkomstig van een oude familie die in het dorp leefde; Casal Prokopju'. Deze naam werd verbasterd tot Kirkop. Het motto van de plaats luidt: 'Parva non Iners', wat in het Latijn zoiets betekent als 'klein, maar niet leeg'.

Geschiedenis van Kirkop

Vondsten uit de prehistorie bewijzen dat de plaats waar Kirkop ligt al in het verre verleden werd bewoond. Zo werd in de iz-Zebbiegh-straat in het jaar 1962 een grafkelder ontdekt waarin vervolgens prehistorische resten werden aangetroffen.

Toeristische informatie

De parochiekerk van Kirkop is gewijd aan St. Leonard de Noblat; een Franse heilige uit de vijfde eeuw. De kerk werd voltooid in het jaar 1592. De kerk is vrij klein van formaat, maar is in typisch Maltese stijl gebouwd. Het is een koepelkerk met aan de voorzijde staan twee klokkentorens. De kerk is aan de binnenzijde mooi versierd. Vlakbij de St. Leonard-kerk staat de kapel van de aankondiging van de gedaanteverwisseling van Jezus (Annucation). Deze kapel ziet er grotendeels zo uit als toen deze voor het eerst werd gebouwd in het jaar 1460. De kapel werd herbouwd in het jaar 1658 en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor speciale gelegenheden. Ook zijn in Kirkop de resten van de St. James-kapel te vinden. Van deze kapel is helaas niet veel meer over. Op de begraafplaats even buiten Kirkop zijn veel authentieke grafstenen uit het jaar 1592 te zien. In dat jaar heerste de plaag op Malta, waaraan veel mensen stierven. De begraafplaats behoort tot de mooiste begraafplaatsen van Malta.

Boven de straten van Kirkop zijn in de huizen vaak nisjes uitgehouwen waarin beelden van Bijbelse personen zijn geplaatst. Ondanks dat Kirkop vrij klein is, schijnt het zo te zijn dat een wandeling van twee uur nodig is om alle nisjes te kunnen bezichtigen. Vlak buiten Kirkop staat een oud vliegtuig van het type Lockheed Super-Constellation. Het toestel kwam in 1968 aan in Malta en heeft sindsdien niet meer gevlogen. Het werd naar Kirkop gesleept waar het tot het jaar 1988 dienst deed als restaurant en bar. In 1997 werd het door vandalen in de fik gezet en vervolgens werd het verwaarloosd.

Oreste Kirkop

Een voor Malta belangrijke persoon had Kirkop als achternaam. Deze tenor, Oreste Kirkop (1923 – 1998), maakte furore door heel Europa. In de naoorlogse jaren was hij een ware ambassadeur voor Malta. Hij was echter niet afkomstig uit Kirkop. Hij groeide namelijk op te Hamrun.

Bereikbaarheid

Kirkop is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Valletta. De buslijnen 71 72 en 73 lopen door de plaats. Wanneer er met een huurauto naar Kirkop gereden wordt, kan het beste vanuit het noorden van het eiland de goed aangegeven weg naar het vliegveld gevolgd worden. Vanaf de grote rotonde bij het vliegveld wordt de weg vervolgd, via de tunnel onder de landingsbaan door, in de richting van Zurrieq. Na een klein eindje rijden wordt dan Kirkop bereikt.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr