Birżebbuġa

Uitzicht vanuit Birzebbuga op de FreeportUitzicht vanuit Birżebbuġa

Birżebbuġa (fonetisch: Birseboedsja) is een plaats in het zuidoosten van Malta op ongeveer zeven kilometer ten oosten van Valletta. De plaats telt ongeveer 12.126 inwoners en ligt aan de St. George's bay, die ook wel Pretty bay wordt genoemd. Van oudsher is Birzebbuga een vissersplaats, maar tegenwoordig wordt de plaats gedomineerd door het uitzicht op de schepen en kranen van de nabij gelegen containerhaven (Malta Freeport).

De plaats is gebouwd langs de kustlijn. Direct langs de boulevard zijn een aantal barretjes en wat restaurantjes gebouwd, waar een groot deel van het dagelijks dorpsleven zich afspeelt. Hier worden vooral gerechten uit de Italiaanse keuken geserveerd. Natuurlijk wordt ook de vis die door de lokale vissers wordt gevangen hier opgediend. Echt goede visrestaurants zijn er echter niet in Birzebbuga. In tegenstelling tot veel andere kustplaatsen op Malta heeft Birzebbuga wel een zandstrand; Pretty Bay (Il-Bajja s-Sabiħa). Dit strand werd aangelegd met zand dat werd gewonnen bij de aanleg van de Malta Freeport. Er kan gezwommen worden, maar de situatie is verre van idyllisch, vanwege het uitzicht op de containers, schepen en kranen in de containerhaven verderop.

Archeologische vindplaatsen

Batterija FerrettiBatterija Ferretti

Op ongeveer één kilometer van Birzebbuga, aan de weg richting Zejtun, is de grot Ghar Dalam te vinden. In deze grot werd het bewijs voor de eerste bewoning van Malta, ongeveer 7.400 jaar geleden, gevonden. De grot en het daarbij behorende museum zijn een bezoekje meer dan waard. Een andere belangrijke archeologische vindplaats in de directe nabijheid van Birżebbuġa is de Borġ in-Nadur. Dit is een megalithische tempel, waarbij in de bronstijd een dorpje werd gebouwd. Van zowel de tempel als het dorpje zijn de resten te bezoeken. Tussen 1715 en 1716 een halfronde batterij aangelegd om de baai zodoende te beschermen tegen de landing van vijandige troepen. Deze werd Batterija Ferretti genoemd, naar de ridder die de bouw financierde; Francesco Maria Ferretti. Tegenwoordig vindt een restaurant huisvesting in de gebouwen binnen de batterij.

End of Cold War monument

End of the Cold War monumentEnd of the Cold War monument

In Birzebbuga staat het 'End of the Cold War' monument. Dit bestaat uit niet veel meer dan een betonnen pilaar waar twee stukken metaal omheen zijn gebogen. De reden dat dit monument hier staat, is dat er in december 1989 in de Marsaxlokk bay een ontmoeting tussen president George Bush sr. van de Verenigde Staten en de Russische president Mikhail Gorbachev plaatsvond. Deze ontmoeting vormde het begin van het einde van de koude oorlog.

Bereikbaarheid

Birzebbuga is gemakkelijk te bereiken met de bus. De lijnen 80 82 en X4 (via het vliegveld) hebben de plaats als eindbestemming. De bussen stoppen bij Pretty Bay. De oostelijke plaatsen Marsascala, Zejtun, Marsaxlokk en Birzebbuga zijn onderling met elkaar verbonden via buslijn 119. Ook met de huurauto is de plaats gemakkelijk te bereiken. Volg vanuit de richting Valletta de weg richting Marsaxlokk en blijf de weg volgen langs de kust. Op die manier kom je vanzelf in Birżebbuġa terecht.

De website van de plaats Birżebbuġa is te bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr