Mġarr (L-Imġarr)

Het dorpje Mġarr (L-Imġarr), ligt redelijk afgelegen in het noordwesten van Malta. Een ander dorpje dat ook Mġarr heet, is de grootste havenplaats van Gozo. Het Maltese Mġarr telt ongeveer 3802 inwoners. Het ligt in het binnenland in het noordwesten van Malta op een hoogte van ongeveer 100 meter boven het zeeniveau. Het is één van de laatst overgebleven afgelegen dorpjes in het land. De omgeving is voornamelijk agrarisch en kent enkele vruchtbare valleien waar boeren dankbaar gebruik van maken. In de omgeving zijn ook wel kassen van plasticfolie te vinden; een vorm van kweek die niet veel voorkomt in het land.

De kerk

De kerk van MġarrDe kerk van Mġarr

Uiteraard vormt de kerk het centrum van de plaats. De parochiekerk is een kleinere kopie van de koepelkerk in Mosta en is gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming (Knisja Parrokkjali ta' Santa Marija Assunta). Op 12 juni 1912 werd de eerste steen van de kerk gelegd en het duurde tot in 1946 voor de kerk gereed was. Op de plek van de huidige kerk, stond een veel kleinere kerk uit ongeveer 1400. Mġarr behoorde bij de parochie Mosta, totdat het op 12 oktober 1898 een eigen parochie werd. De oude kerk werd hierdoor snel te klein. Er werd besloten een nieuwe kerk te bouwen om en over de oude kerk heen. Tijdens de bouw van de nieuwe kerk, bleef de oude gewoon in gebruik. Toen de nieuwe kerk gereed was, werd de oude afgebroken. Om de bouw te financieren, werden de inwoners aangemoedigd bij te dragen. Dit deden zij middels de verkoop van eieren (meer dan 300.000), kippen en gewassen van het land. Vanwege de eieren, kreeg de kerk een eivormige koepel. Die koepel behoort tot de grootsten van Europa. Tijdens de bouw van de kerk, werd bedongen dat er voor de kerk een plein moest komen. Hiervoor moesten enkele gebouwen worden gesloopt.

Schuilkelders

Een kamer in de schuilkelder

Gelegen aan het kerkplein is het restaurant Il-Barri. In de kelder van dit restaurant is de toegang te vinden naar de schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog. Dit 225 meter lange, met de hand gegraven gangenstelsel bood bescherming aan de bevolking tijdens luchtaanvallen van de Italianen en Duitsers. Aan de gangen, die tot wel 12 meter diep lagen, werden allerlei kamertjes uitgehouwen. Hierin konden families verblijven. Maar er was ook ruimte voor een ziekenhuisje en een kapel. De havenregio, die het belangrijkste doelwit vormde voor de vijandelijke vliegtuigen, lag relatief ver van Mġarr vandaan. Daarom zochten veel mensen uit die regio hun toevlucht in Mġarr. Ondanks dat het dorp geen primair doelwit was, leken de schuilkelders toch noodzakelijk. Wie de kelders bezoekt, kan voorafgaand kijken naar een film die de context van de situatie op Malta in de Tweede Wereldoorlog uitlegt. Tijdens een bezoek aan de tunnel, is het niet moeilijk voor te stellen hoe erbarmelijk de omstandigheden moeten zijn geweest met veel bange mensen in een kleine ruimte.

Tempels

De plek waar Mġarr is gelegen, werd al duizenden jaren geleden bewoond. Dit bewijzen bijvoorbeeld de tempels van Ta' Ħaġrat. Deze bevinden zich op korte loopafstand van de kerk, aan de rand van het dorp. Met een blik op de vruchtbare vallei, die eenvoudig bereikbaar is vanaf de zee, is het niet heel erg moeilijk voor te stellen waarom onze verre voorvaderen ervoor kozen om zich hier te vestigen. Ongeveer 900 meter verder landinwaarts, in de wijk Żebbiegħ, werden ook de tempels van Ta' Skorba opgegraven. In de rotsbodem in het landschap zijn op enkele plekken ook de mysterieuze karrensporen aangetroffen.

Aardbeienfestival

Wat de Betuwe is voor de fruitteelt in Nederland, is Mġarr voor de Maltese fruitteelt. Beroemd (in Malta) zijn vooral de druiven en aardbeien. De zoete aardbeien zijn van een dermate hoge kwaliteit dat Maltezers eigenlijk geen andere aardbeien willen. Het aardbeienfestival (Festa Frawli) dat jaarlijks ergens halverwege april in de plaats wordt gevierd, trekt duizenden bezoekers vanaf het hele eiland. Zij komen niet alleen voor de aardbeien zelf, maar kunnen ook genieten van allerlei gerechten en dranken waar aardbeien in zijn verwerkt. Op het kerkplein worden de hele dag door activiteiten georganiseerd en er zijn optredens van lokale artiesten en kinderen. Dit is echt een groot evenement op Malta, waarvoor straten worden afgezet en extra bussen worden ingezet.

Castello Żammitello

Een kamer in de schuilkelderCastello Żammitello

Een grappig gebouw, in het open landschap even ten westen van Mġarr, is Castello Żammitello. De Tower of London vormde in de negentiende eeuw de inspiratie voor de bouw van dit landhuis. De vier wachttorens op de hoeken, moeten enige vorm van fortificatie veinzen. In de praktijk bood de toren echter helemaal geen bescherming tegen vijandelijkheden.

Bereikbaarheid met de bus

Mġarr is met de bus te bereiken vanuit Valletta. Lijn 44 rijdt ieder halfuur van en naar de plaats via, onder andere, Mosta. Een aan te bevelen rit is te maken met bus 101, die Mġarr verbindt met de terminal in Cirkewwa, waar de veerboot naar Gozo vertrekt. Onderweg passeert de bus stranden, fraaie wisselende landschappen, kleine dorpjes (zoals Manikata) en de plaats Mellieha. Ook bus 238 vertrekt in het dorp en rijdt naar het Mater Dei-ziekenhuis. Wie uitgekeken is in Mġarr, kan deze bus nemen en bijvoorbeeld in Mosta overstappen op een veel breder aanbod aam buslijnen.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr