Mqabba (L-Imqabba)

Een kapel in Mqabba

Mqabba is een plaats in het zuiden van Malta. Het ligt iets ten noorden van Zurrieq. De plaats telt ongeveer 3.284 inwoners en is bekend vanwege de bouwindustrie. Een groot deel van de steengroeven, waar de voor Malta karakteristieke gele kalksteen bouwstenen worden gewonnen, zijn te vinden in de omgeving van de plaats.

In de vele groeven rondom de plaats werden verschillende archeologische ontdekkingen gedaan. Zo werd in het jaar 1860 een 139 kubieke meter grote ruimte gevonden; de Tal-Mintna Catacombs. Deze ruimte werd in de verre geschiedenis gebruikt als grafkelder. In het midden van de ruimte staat een grote rituele offerplaats genaamd Agape. Uit vondsten die werden gedaan in de grafkelder, concludeert men dat de plaats al vanaf de Neolithische periode bewoond werd.

De kapel van St. BasilDe kapel van St. Basil

Hoewel de omgeving van de plaats vergeven is van de steengroeven, is het plaatsje zelf redelijk authentiek te noemen. Rond de Maria-parochiekerk in het centrum bevinden zich rustige straatjes. De bevolking van de plaats is streng gelovig. Behalve de parochiekerk telt het dorp daarom ook nog een aantal andere prachtige kapellen. De belangrijkste hiervan is de kapel van St. Basil, welke stamt uit het jaar 1515. Toen op Malta de builenpest heerste werden de slachtoffers in en voor de kapel begraven. Tegenwoordig liggen zij onder het beton. Ook de kapel van St. Michael komt van oorsprong uit de zestiende eeuw. Deze werd echter verwoest en in het jaar 1669 herbouwd. Andere kapellen die de moeite van het bezichtigen waard zijn, zijn de kapel van Lady of our Sorrows (met fraaie plafondschilderingen) en de kapel van St. Catherine & St. Peter.

De parochiekerk van MqabbaDe parochiekerk van Mqabba

In het centrum van de plaats staat, zoals gezegd, de parochiekerk. Deze werd gebouwd tussen 1663 en 1699 en is sinds 1774 de parochiekerk van het dorp. Het interieur van de kerk is rijk versierd en de kerk heeft, zoals veel kerken op Malta, een grote koepel als dak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk enorm beschadigd, waardoor onder andere de koepel instortte. Het duurde ma de oorlog bijna vier jaar voordat de schade hersteld was.

Mqabba telt twee bandclubs die jaarlijks grote feesten organiseren; de festas. Het vuurwerk dat hierbij afgeschoten komt wordt in kleine hutjes in de omgeving van de plaats gemaakt. Hier worden de meest imposante traditionele vuurwerkshows van het eiland gefabriceerd.

Een niche in MqabbaEen niche in Mqabba

Een laatste noemenswaardig bouwwerk in de plaats is the old hospital. Dit is één van de achttiende-eeuwse ziekenhuizen die door de ridders van de johannieterorde werden gebouwd. Vooral slachtoffers van de builenpest werden hier behandeld. Hoewel de gemeente het gebouw de bestemming tentoonstellingsruimte heeft toegedacht, is het pand momenteel niet meer in gebruik.

Bereikbaarheid

Mqabba is goed te bereiken met de bus vanuit Valletta. De lijnen 72 en 74 doen het dorp aan. De bussen met eindbestemming Qrendi rijden om het halve uur. Wanneer met een huurauto naar Mqabba wordt gereden, kunnen het beste de goed aangegeven wegen naar het vliegveld van Malta worden gevolgd. Van daaruit wordt de weg in de richting Zurrieq gevolgd. Vervolgens worden de borden richting Kirkop aangehouden. Vanuit Kirkop is het nog een klein stukje in westelijke richting naar Mqabba.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr