The three villages

De belvedere van LijaDe belvedere van Lija

Behalve de beroemde three cities (Vittoriosa, Senglea en Cospicua) kent Malta ook 'the three villages' (It-Tlett Irhula). De drie dorpen heten Attard (Ħ' Attard), Balzan (Ħal Balzan) en Lija (Ħal Lija). Ze zijn gelegen centraal op Malta binnen de driehoek van de plaatsen Mosta, Birkirkara en Mdina. De drie plaatsen hebben zich soortgelijk ontwikkeld rondom de kerken in de centra van de plaatsjes. Tegenwoordig is Attard de grootste van de drie dorpen. De plaats telt ongeveer 10.848 inwoners. Balzan en Lija tellen respectievelijk 4.574 en 3.070 inwoners. Daarmee ligt het gezamenlijke inwonertal van de Three villages bijna tweemaal zo hoog als dat van de Three cities.

In de afgelopen eeuwen vestigden zich steeds meer rijke mensen in de plaatsjes. Dit was vooral het gevolg van het feit dat de grond in de omgeving ten opzichte van de rest van het eiland erg vruchtbaar was. Rondom de drie kerken groeiden de plaatsen gestaag, totdat plaatsen als het ware tegen elkaar aan werden geplakt. Tegenwoordig is het volstrekt onduidelijk waar de grenzen tussen de plaatsen exact liggen. Soms bevindt de ene plaats zich aan de ene kant van de straat, terwijl het trottoir aan de andere zijde van de straat zich in een andere plaats bevindt.

De parochiekerk van BalzanDe parochiekerk van Balzan

Tegenwoordig wonen er veel belangrijke mensen in de three villages. Zo staat de ambtswoning van de president van Malta in het plaatsje Attard. Dit is het in de zeventiende eeuw gebouwde San Anton Palace. En ook de Amerikaanse en Duitse ambassadeurs zijn woonachtig binnen de three villages.

Een bijzonder architectonisch hoogstandje is het Belvedere-monument te Lija. Het bestaat uit een soort toren die vanuit de wijde omgeving kan worden gezien. Het monument werd in het jaar 1857 gebouwd door architect Giuseppe Bonavia voor markies Depiro en zijn familie. Oorspronkelijk stond het verder nutteloze object (een zogenaamde 'folly') in de tuin van de aan hen toebehorende Villa Gourigon, maar na wijzigingen in het wegenplan van Lija, eindigde de toren in het midden van een rotonde. Na zonsondergang wordt het monument prachtig verlicht. De parochiekerk van Lija (Tas-Salvatur), waarvan de eerste steen in 1694 gelegd werd, is ook een bezoekje waard. In de kerk zijn verschillende oude beschilderingen en standbeelden te vinden.

San Anton gardens

San Anton Gardens

Behalve de prachtige barokke kerken die de plaatsen sieren, is vooral Attard een regelmatig bezochte plaats. Dit vanwege de San Anton Gardens die in 1882, ter ere van het 45-jarige regeringsjubileum van Queen Victoria (1819 – 1901), geopend werden voor het publiek. Deze tuinen gelden als de mooiste van Malta. Ze werden vanaf 1623 aangelegd in opdracht van grootmeester Antoine de Paule. Ze vormden als het ware de achtertuin van zijn paleis. Tegenwoordig is San Anton Palace de officiële residentie van de president van Malta.

Een fontein in de San Anton gardensEen fontein in de San Anton gardens

De tuinen zijn vrij van entreegeld te bezoeken. Er zijn veel bijzondere planten, bloemenperken en eeuwenoude bomen te vinden. Het park staat vol enorm hoge dennen, palmbomen en cipressen. Er zijn tevens exotische bomen uit zuidoost AziĆ«, AustraliĆ«, Zuid-Amerika en Afrika te bewonderen. Er is een gedeelte ingericht als kinderspeelplaats en er is een Japans gedeelte met een groot doolhof. Langs de paden staan plaquettes die geplaatst zijn ter ere van bezoeken van ministers en andere belangrijke personen. Zo staat er een marmeren markeren bij een boom die in 1921 werd geplant door de Japanse keizer Hirohito (1901 – 1989). Verspreid door het park zijn verschillende vijvers en fonteinen aangelegd. Hierin leven zwanen, pauwen, ganzen, eenden, en schildpadden. In glazen kassen worden de planten gekweekt die later in het park worden geplant. In de kleine dierentuin zijn enkele dieren te bezichtigen, waaronder voornamelijk vogels. Achterin het park staat het paleis. Het is mogelijk om door een vleugel langs het paleis te lopen. Hier is een aan Maria gewijde kapel te bezichtigen, die in 1722 werd gebouwd in opdracht van grootmeester Antonio Manoel de Vilhena. Tevens bevindt zich hier de toegang tot het paleis, waar officiële gasten worden verwelkomd. Naast de entree staan busten van alle voormalige presidenten van de republiek.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan de three villages is de moeite waard. Vooral wandelen door de drie dorpjes en de tuinen is iets wat veel mensen doen. Overigens worden de plaatsjes niet overlopen door toeristen, waardoor ze een soort rustpunt kunnen vormen tijdens de vakantie.

De three villages zijn gemakkelijk te bereiken met de bus. Attard ligt op de route tussen Valletta en Rabat. Op deze route doen onder andere de lijnen 51 en 52 de plaats aan. Lijn 54 biedt een rechtstreekse verbinding tussen Valletta en Attard. Ook Balzan is vanuit Valletta bereikbaar met de buslijn 54. Lija ligt aan de lijnen 43 en 54. Buslijn 106 verbindt als een soort buurtbus de drie dorpen met elkaar en met de plaatsen eromheen. De beginhalte is in Birkirkara. Ook met een huurauto moet het geen probleem zijn de plaatsjes te bereiken. Van de drie plaatsjes staat Attard het beste aangegeven op de richtingaanwijzers.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr