The three villages

De belvedere van LijaDe belvedere van Lija

Behalve de beroemde three cities (Vittoriosa, Senglea en Cospicua) kent Malta ook 'the three villages' (It-Tlett Irhula). De drie dorpen heten Attard (Ħ' Attard), Balzan (Ħal Balzan) en Lija (Ħal Lija). Ze zijn gelegen centraal op Malta binnen de driehoek van de plaatsen Mosta, Birkirkara en Mdina. De drie plaatsen hebben zich soortgelijk ontwikkeld rondom de kerken in de centra van de plaatsjes. Tegenwoordig is Attard de grootste van de drie dorpen. De plaats telt ongeveer 10.848 inwoners. Balzan en Lija tellen respectievelijk 4.574 en 3.070 inwoners. Daarmee ligt het gezamenlijke inwonertal van de Three villages bijna tweemaal zo hoog als dat van de Three cities.

In de afgelopen eeuwen vestigden zich steeds meer rijke mensen in de plaatsjes. Dit was vooral het gevolg van het feit dat de grond in de omgeving ten opzichte van de rest van het eiland erg vruchtbaar was. Rondom de drie kerken groeiden de plaatsen gestaag, totdat plaatsen als het ware tegen elkaar aan werden geplakt. Tegenwoordig is het volstrekt onduidelijk waar de grenzen tussen de plaatsen exact liggen. Soms bevindt de ene plaats zich aan de ene kant van de straat, terwijl het trottoir aan de andere zijde van de straat zich in een andere plaats bevindt.

De parochiekerk van BalzanDe parochiekerk van Balzan

Tegenwoordig wonen er veel belangrijke mensen in de three villages. Zo staat de ambtswoning van president Marie-Louise Coleiro Preca in het plaatsje Attard. Dit is het in de zeventiende eeuw gebouwde San Anton Palace. En ook de Amerikaanse en Duitse ambassadeurs zijn woonachtig binnen de three villages.

In Lija staat het bijzondere Belvedere-monument. Het bestaat uit een soort toren die vanuit de wijde omgeving kan worden gezien. Het monument werd in het jaar 1857 gebouwd door architect Bonavia voor markies Depiro en zijn familie. Wanneer het donker wordt, is het monument prachtig verlicht. De parochiekerk van Lija (Tas-Salvatur), waarvan de eerste steen in 1694 gelegd werd, is ook een bezoekje waard. In de kerk zijn verschillende oude beschilderingen en standbeelden te vinden.

Een fontein in de San Anton gardensEen fontein in de San Anton gardens

Behalve de prachtige barokke kerken die de plaatsen bezitten, is vooral Attard een regelmatig bezochte plaats. Dit vanwege de San Anton Gardens die er lang geleden zijn aangelegd. Dit zijn de mooiste van alle tuinen die er binnen Malta zijn aangelegd. Ze werden in het jaar 1882 geopend voor het publiek en zijn aangelegd in opdracht van grootmeester Antoine de Paule. Ze vormden als het ware de achtertuin van zijn paleis. Er zijn veel bijzondere planten, bloemenperken en eeuwenoude bomen te vinden. Centraal in het park ligt een eendenvijver met waterlelies en een oude fontein. Ook staan er palmbomen, cipressen en andere exotische bomen en planten. In de tuinen zijn tevens enkele glazen kassen te vinden en is er een kleine dierentuin gevestigd waar enkele dieren te bezichtigen zijn, zoals kamelen, zwanen en schildpadden.

Een bezoek aan de three villages is de moeite waard. Vooral wandelen door de drie dorpjes en de tuinen is iets wat veel mensen doen. Overigens worden de plaatsjes niet overlopen door toeristen, waardoor ze een soort rustpunt kunnen vormen tijdens de vakantie.

Bereikbaarheid

De three villages zijn gemakkelijk te bereiken met de bus. Attard ligt op de route tussen Valletta en Rabat. Op deze route doen onder andere de lijnen 51 en 52 de plaats aan. Lijn 54 biedt een rechtstreekse verbinding tussen Valletta en Attard. Ook Balzan is vanuit Valletta bereikbaar met de buslijn 54. Lija ligt aan de lijnen 43 en 54. Buslijn 106 verbindt als een soort buurtbus de drie dorpen met elkaar en met de plaatsen eromheen. De beginhalte is in Birkirkara. Ook met een huurauto moet het geen probleem zijn de plaatsjes te bereiken. Van de drie plaatsjes staat Attard het beste aangegeven op de richtingaanwijzers.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr