Calypso's Cave

Uitzicht vanaf Calypso's caveUitzicht vanaf Calypso's cave

Volgens de Griekse mythologie was het eiland Ogygia de plek waar zich een belangrijke mythe afspeelde. Het Ogygia van toen zou het huidige Gozo zijn. De mythe zou zich hebben afgespeeld rond de Ramla Bay, wat tegenwoordig het belangrijkste strand van Gozo is.

Volgens boek vijf het het epische heldendicht Odyssee van Homerus, geschreven in 800 v. Chr., kostte het Odysseus twintig jaren om na afloop van de Trojaanse oorlog, die zich waarschijnlijk afspeelde in het oosten van het huidige Turkije, terug te keren naar het Griekse eiland Ithaka. In Ithaka wachtte zijn vrouw Penelope op hem. Odysseus leed vele malen schipbreuk en spoelde daarbij onder meer aan in de baai waar de nimf Kalypso (Grieks voor verborgene), de dochter van Atlas en Titan, leefde. Kalypso was eeuwig jong, mooi, vrolijk en altijd lag er een lied op haar lippen. Ze ontfermde zich over Odysseus en werd verliefd op hem. Ze nam hem op in haar grot en behandelde hem als prisoner of love. Ze beloofde hem eeuwig leven als hij bij haar zou blijven. Odysseus zat niet echt gevangen, maar in het geheim hield Kalypso gereedschap en hout achter, zodat Odysseus niet kon vertrekken. Odysseus bleef echter trouw aan Penelope. Daarop besloot Athena (God van wijsheid en strategie) dat oppergod Zeus in moest grijpen. Zeus stuurde Hermes (onder andere God van de reizigers) naar Kalypso om te vertellen dat zij Odysseus moest laten gaan. Nadat Zeus zeven jaren op Ogygia geleefd had, liet Kalypso hem daadwerkelijk vrij. Ze verstrekte hout en gereedschap, waarmee Odysseus een klein vlot bouwde. Vervolgens vertok hij met proviand om verder te zoeken naar Ithaka.

Kalypso en OdysseusKalypso en Odysseus.

Naar verluid heeft dit deel van het heldendicht van Homerus zich afgespeeld in de Ramla Bay. Odysseus zou gevangen hebben gezeten in een grot ten westen van en hoog boven de baai; Calypso's cave (Ghar Calypso).

Met Odysseus liep het uiteindelijk goed af. Hij spoelde aan op het eiland Scheria (misschien het huidige Corfu), waar koning Alcinous en koningin Arete leefden. Zij brachten hem naar Ithaka. In Ithaka aangekomen voelde hij zich niet goed genoeg meer voor Penelope. Hij voelde zich een oude zwerver en nam de naam Eperitus aan. Penelope dacht dat haar man was omgekomen en van verdriet weefde zij een eindeloos groot rouwgewaad. Door een list wist Odysseus aan Penelope te bewijzen wie hij werkelijk was. Homerus liet het einde van het heldendicht open, maar waarschijnlijk leefden Odysseus en Penelope nog lang en gelukkig samen.

Over of Ramla Bay werkelijk de plek is die in het heldendicht wordt benoemd, zijn geleerden het niet helemaal eens. Op Gozo zal men zeggen dat het wel zo is, maar dat doet men op het Griekse eiland Gavdos, Peterselie-eiland in de Straat van Gibraltar en een reeks andere eilanden in de Middellandse Zee ook. Er wordt zelfs beweerd dat Ogygia in de Verenigde Staten ligt of dat het om het verdronken rijk Atlantis zou gaan.

Het schip dat dienst deed als oceanografisch laboratorium van de beroemde Franse zeebioloog Jacques Cousteau (1910 – 1997) droeg de naam M.S. Calypso. Het schip deed ooit dienst als veerboot tussen het vasteland van Malta en Gozo en droeg de naam Calypso al voordat Cousteau het in 1950 in de Grand Harbour vond in een dok voor overbodige schepen.

Bereikbaarheid van de grot

Tegenwoordig is de plek waar de grot zich bevindt niet exact te bezoeken. Wel is het mogelijk om dicht bij de grot te komen. Op die plek is een uitkijkplatform gebouwd dat een prachtig uitzicht over de baai biedt. Wanneer Ramla Bay bezocht wordt is het wandeling naar de grot, al is het alleen maar vanwege de mythe, best de moeite waard. Let er wel op dat er vanaf het strand geen verhard pad leidt naar de grot, de wandelroute niet staat aangegeven en dat er flink geklimd moet worden. Met de auto is het gelukkig ook mogelijk om de grot te bereiken. Daarvoor kan het beste via de plaats Xaghra worden gereden. Aldaar wordt de route redelijk goed aangegeven.

Verhaal van St. Dimitrius en Żgugina

Een andere bekende legende op Gozo vertelt het verhaal van St. Dimitrius en de oude vrouw Natalizja Cauchi (Żgugina). Tijdens een plundering van het eiland door piraten werd Mathew, de enige zoon van Żgugina, gevangen genomen. Uit wanhoop begon Żgugina te bidden in de kapel van St. Dimitrius. Ze smeekte hem haar zoon terug te brengen en beloofde in ruil daarvoor voor altijd een olielamp voor St. Dimitrius te laten branden in de kapel. Daarop kwam St. Dimitrius op een strijdros uit een schilderij tevoorschijn. Hij reed over het water, bracht de zoon van Żgugina terug en verdween weer in het schilderij. Als bewijs bleven de hoefafdrukken van het paard in de rotsen staan. Controleren kunnen we dat nu niet meer, omdat de rots waarop de kapel stond, tijdens een aardbeving in de vijftiende eeuw in zee is gedonderd. Vissers beweren echter dat ze 's nachts het licht van de lamp van Żgugina nog zien branden. De kapel in de plaats Gharb is gewijd aan St. Dimitrius en aldaar is wat meer informatie over deze wonderlijke gebeurtenis te vinden.

Bereikbaarheid

Zoals gezegd ligt Calypso's cave aan de Ramla Bay. Het rode zandstrand van Ramla Bay is erg populair onder toeristen. Vanaf Victoria is Ramla Bay te bereiken met de bus. Lijn 302 (in oostelijke richting) rijdt naar het strand. Victoria is met bus 301 en 303 te bereiken vanaf Mgarr, waar de veerboot vanaf Malta aankomt. Eventueel kan vanuit de haven van Mgarr ook bus 322 genomen worden, maar dan moet het laatste stukje worden gelopen. Met een huurauto is de Ramla Bay natuurlijk ook te bereiken. Het is hierbij aan te bevelen via Nadur te rijden in plaats van via het dichterbij gelegen Xaghra. Vanaf Mgarr rijdt je in noordelijke richting naar Nadur. In Nadur sla je wanneer je niet verder kunt linksaf. Blijf de weg en de richtingaanwijzers volgen en je komt vanzelf bij Ramla Bay. Vanuit Victoria rijdt je eerst richting Nadur. Je slaat in Nadur op de eerste grote kruising linksaf. Blijf hierna de richtingaanwijzers volgen om Ramla Bay te bereiken.Google