In-Nadur (Gozo)

De kerk van NadurDe kerk van Nadur

Nadur is een plaats in het oosten van Gozo. Het is gebouwd op de meest oostelijke gelegen heuvel van het eiland op ongeveer vier kilometer ten oosten van Victoria. De plaats telt ongeveer 3.954 inwoners en is daarmee voor Gozotiaanse begrippen een grote plaats. Nadur betekent zoiets als 'kijk uit', wat slaat op het feit dat men vanuit het ruim 140 meter hoog gelegen Nadur een uitstekend uitzicht geniet.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen vielen Malta en Gozo regelmatig ten prooi aan plunderaars. De bewoners van Nadur hadden echter een goed uitzicht over de zeeën, zodat zij aanvallen vroegtijdig konden zien aankomen en alarm konden slaan. De ridders van de Johannieterorde bouwden ten noordoosten van Nadur de Ta' Sopu Tower om dit deel van de kust te beschermen tegen indringers. De toren werd op ongeveer 120 meter boven zeeniveau gebouwd tussen 1667 en 1670. Later, in het jaar 1848, werd er nog een andere toren gebouwd; de Ta' Kenuna Tower. Deze toren werd, samen met twee andere torens, voornamelijk gebruikt om met andere torens en met schepen te communiceren via de telegraaf.

Bezienswaardigheden

In het centrum van Nadur staat natuurlijk de parochiekerk. Deze kerk is opgedragen aan St. Peter en St. Paul en staat aan het plein Pjazza San Pietru u San Pawl. Het gebouw ontworpen in het jaar 1766 en is de best bewaarde parochiekerk in barokke stijl op Gozo. Tevens is het maritiem museum Kelinu Grima in de plaats te vinden. Het is leuk dit museum even te bezichtigen tijdens een bezoek aan Nadur, maar er speciaal voor omrijden is, voor mensen die niet speciaal in de scheepvaart geïnteresseerd zijn, niet de moeite waard.

De omgeving van Nadur is zeer populair onder wandelaars. De hoogvlakten bieden bovendien een schitterend uitzicht over de hele regio. Vanuit Nadur zelf kan zelfs met gemak tot op het eiland Comino worden gekeken. De grond in de omgeving van Nadur is bijzonder geschikt voor de landbouw. Er wonen dan ook veel boeren. Zij verbouwen onder andere appels, sinaasappels, peren, perziken, citroenen en meloenen welke op de rest van Gozo, maar ook op Malta, worden verkocht. Vlakbij de hierboven genoemde Kenuna Tower zijn de Maltese Gardens te vinden, waarin allerlei endemische planten en bloemen zijn te bewonderen. De tuin biedt een prachtig uitzicht over de gehele streek.

Stranden

Het strand van San BlasHet strand van San Blas

Aan de kust ten noorden van Nadur liggen verschillende stranden. Van noord naar oost zijn dat: Ramla bay, San Blas bay en Dahlet Qorrot. Alle stranden liggen aan het eind van een vallei. De Ramla valley, San Blas valley en natuurlijk Dahlet Qorrot valley. Alle stranden liggen op flinke loopafstand (heuvelafwaarts) van Nadur. Ramla bay wordt van de stranden het meest bezocht en is vanaf Nadur te bereiken met bus nummer 302. Bij Ramla Bay is ook de Calypso's cave te vinden. Dat is de plek waar volgens een mythe Odysseus werd vastgehouden door de nimf Calypso. Ramla Bay ligt iets ten noordwesten van de Nadur, terwijl San Blas bay ongeveer recht ten noorden van Nadur ligt. Het kleine strand van San Blas is bereikbaar met bus bus nummer 303. De halte ligt hier op ongeveer 90 meter boven het zeeniveau. Er moet dus flink afgedaald en (op de terugweg) geklommen worden. Dahlet Qorrot bay ligt ten noordoosten van Nadur en ten noorden van Qala. Van de stranden is Dahlet Qorrot het meest bijzonder. Van hieruit varen de vissers de zee op. Onderaan de kliffen bevinden zich grotten, die tegenwoordig nog door de vissers worden om visgerei op te bergen. Massatoerisme komt hier niet voor, wat ervoor zorgt dat het er een kalme atmosfeer heerst.

Immigranten

In Nadur wonen veel immigranten. Dit zijn in feite nazaten van Maltese families die hun geluk elders hebben gezocht. Later zijn delen van die families teruggekeerd naar Malta. Ze komen voornamelijk uit de Verenigde Staten, Australië, Canada en Groot-Brittannië. Dat is goed te zien is aan de vlaggen die veel bewoners aan de gevel hebben hangen. De immigranten zijn meestal een flink stuk welvarender dan de lokale bevolking.

Carnaval

Het Nadur Carnival is het grootste evenement tijdens de viering van carnaval in geheel Malta. Enorm veel mensen komen hiervoor speciaal vanaf Malta met de veerboot naar Gozo, waardoor er lange files op Malta ontstaan. Het leuke aan het feest is dat het niet georganiseerd wordt door een instantie, maar dat het feest gewoon spontaan gehouden wordt. Mensen verkleden zich, vieren feest en drinken tot ze er, bij wij wijze van spreken, bij neervallen. Het carnaval in Nadur wordt gelijktijdig met het carnaval in Nederland gevierd en duurt van vrijdag tot dinsdag.

Bereikbaarheid

Nadur is met de bus te bereiken vanuit zowel Victoria als vanuit Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt). Vanuit Mgarr rijden buslijnen 302, 303 en 322 door de plaats. Lijnen 302 en 303 verbinden de plaats tevens met Victoria. Ondanks dat Nadur een stuk hoger gelegen is dan Mgarr, is een wandeling tussen beide plaatsen goed te doen. Deze wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang en gaat vanuit Mgarr in noordelijke richting. Bij grote hitte is het aan te raden toch met de bus te reizen of een taxi te nemen.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr