Rondvaarten en dagtochten per boot

Zoals te verwachten valt in het door water omgeven Malta, bestaan er op het eiland ruime mogelijkheden tot het maken van een rondvaart of een dagtocht per boot. De meest gemaakte rondvaarten voeren door de kreken van de grote havens rondom Valletta en vertrekken meestal vanuit Sliema. Maar het is ook mogelijk om een hele dag op pad te gaan met een boot. Er zijn bijvoorbeeld rondtochten rond het hele eiland Malta, waarbij ook Comino wordt bezocht. Vanuit de haven van Sliema worden ook andere tochten naar de zustereilanden georganiseerd. Vaak zijn die tochten inclusief lunch en drinken. In de meeste kleine havens zijn bedrijfjes actief die aldaar vaartochtjes aanbieden.

Captain Morgan is, met haar dochterbedrijven, de grootste reder en is verreweg de bekendste aanbieder van rondvaarten in Malta. Daarnaast zijn er veel andere bedrijven actief. Een aantal daarvan bespreken we hieronder. Dit zijn:

Voor mensen die van plan zijn om een havenrondvaart of een langere vaartocht te maken, verdient het de aanbeveling om even op het internet te zoeken naar aanbiedingen. Dit kan bijvoorbeeld op de website Deal Today. Lees voor aanschaf van een voucher wel eerst goed de voorwaarden door.

Captain Morgan Cruises

Boot van Captain Morgan cruises

De meeste van de rondvaarten worden gemaakt vanuit de Marsamxetto harbour in Sliema en worden uitgevoerd door de firma Captain Morgan Cruises. De rederij is al meer dan 40 jaar actief en beschikt over een flink aantal schepen. Enkele schepen van de reder varen onder andere namen, zoals Extreme Cruises.

Er zijn verschillende rondvaarten te maken. De kortste rondvaart is een havencruise door de havens en kreken in de zeearmen rondom Valletta, maar er zijn ook cruises, naar bijvoorbeeld Comino, die een hele dag duren. De meeste cruises zijn te boeken via de receptie van ieder hotel of appartement, maar het is ook gewoon mogelijk naar de haven van Sliema te gaan en te kijken wat Captain Morgan die dag allemaal in de aanbieding heeft. Vaak wordt er tijdens de 'cruise' voor een maaltijd, in buffetvorm, gezorgd. Ook zijn de meeste cruises inclusief transfer van en naar de accommodatie op het eiland. Bij kleinere tochtjes, zoals de havenrondvaart, is behalve de rondvaart niets inbegrepen.

De havenrondvaart is in principe de moeite waard, maar op warme dagen is het af te raden deze tocht te maken. Boven aan dek is het dan te warm en van binnen in de boot is er niets te zien. Andere tochten, zoals de tocht naar Comino zijn leuker om te doen.

Tevens worden er door Captain Morgan tochten aangeboden waarbij gesnorkeld kan worden. Snorkelen rondom Malta is vrijwel overal geweldig. Captain Morgan brengt je ook nog eens naar de mooiste plaatsen.

Website: captainmorgan.com.mt
 

Alliance Cruises

Ook Alliance Cruises biedt vanuit de Marsamxetto harbour in Sliema rondvaarten aan. Het zijn er wat minder dan Captain Morgan, maar het zijn kwalitatief goede tochtjes. Er is een havenrondvaart die maar liefst 1:40uur duurt (daarna heb je er ook echt wel genoeg van). Natuurlijk zijn er ook tripjes te boeken naar Comino. De echte topper die het bedrijf biedt is een cruise rond het eiland Malta, waarbij onder andere de Blue Grotto, Popeye Village en Comino worden bezocht.

Bij de meeste tochtjes, met uitzondering van de kortste, wordt een buffet aangeboden. Vaak is het drinken eveneens inbegrepen. Het transport van de accommodatie naar de haven wordt verzorgd door Alliance. Alleen voor de havenrondvaart in de avonduren moet hiervoor betaald worden.

Hera Cruises

Een zeiljacht van Hera Cruises

Hera Cruises biedt vaartochten aan met twee grote zeiljachten. Met de cruises kunnen minder mensen mee dan bij de hierboven genoemde rederijen. Daardoor liggen de prijzen wat hoger. Een losse havenrondvaart wordt niet aangeboden. Wel zijn er tochten naar Comino en Gozo, duiktochten naar Comino en vaartochten rond het gehele eiland Malta, met een bezoek aan alle langs de kust gelegen toeristische trekpleisters als de Blue Grotto, Popeye Village en Comino.

De boten van Hera Cruises vertrekken vanaf de boulevard in Sliema, tegenover Burger King. De transfer naar de haven is meestal gratis en, afhankelijk van de dagtocht die wordt gemaakt, zijn drankjes en lunch en/of diner bij de prijs inbegrepen.

Website: heracruises.com
 

Luzzu Cruises

Een boot van Luzzu Cruises

Rederij Luzzu Cruises biedt haar diensten eveneens aan vanuit Sliema. De rederij vaart met veel kleinere authentieke bootjes dan de hierboven genoemde aanbieders en is in de meeste gevallen iets goedkoper op vergelijkbare vaartochtjes.

Bij de havenrondvaart door de Grand Harbour hebben de bootjes van Luzzu Cruises het voordeel dat ze, door de geringe omvang van de bootjes, veel verder de baaien in kunnen varen. Zodat de toeristen meer te zien krijgen. Ook worden dagtochten naar Gozo en Comino aangeboden. Deze zijn zeer de moeite waard.

Website: luzzucruises.com
 

English Rose Cruises

English Rose Cruises is een goed voorbeeld van een kleinere rederij die met één boot verschillende cruises aanbiedt. Dat gebeurt vanuit de haven nabij Mellieha. Het vertrekpunt bevindt zich op de Tunny Net Jetty aan het begin van Mellieha Beach, schuin tegenover het Seabank Resort.

Vaartochten die worden aangeboden zijn erg voordelig en voeren naar Comino of naar de Grand Harbour rondom Valletta.

Website: englishrosecruises.com
 Google