Naxxar (In-Naxxar)

De parochiekerk van NaxxarDe parochiekerk van Naxxar

Naxxar is een hooggelegen plaats op ongeveer vijf kilometer ten zuidwesten van Valletta. De plaats ligt centraal in het noorden van het eiland Malta. Naxxar telt ongeveer 13.607 inwoners. De naam van de plaats is waarschijnlijk afkomstig van het woord 'Nasra', wat zoiets als bekering tot het christelijke geloof betekent. Het motto van de plaats is 'Prior Credidi', wat eerste gelovigen betekent.

Geschiedenis van Naxxar

Historische vondsten wijzen uit dat de plek waarop het dorp gebouwd werd al duizenden jaren wordt bewoond. In het jaar 1436 werd de eerste parochiekerk in Naxxar gebouwd. De huidige kerk werd echter gebouwd tussen het jaar 1616 en het jaar 1630. De koepelkerk is ontworpen door architect Tommaso Dingli. Aan het begin van de vorige eeuw werd de kerk voorzien van een nieuwe façade en zijschepen. De voorgevel van de kerk is typisch voor de kerken in Malta. Er zijn twee torens in verwerkt. Zoals overal in Malta geeft de klok in de ene toren de juiste tijd aan en de klok in de andere toren een onjuiste tijd. Dit om de duivel te misleiden. Grappig is dat de klok met de onjuiste tijd op deze kerk geschilderd is en dus altijd dezelfde tijd (kwart voor twaalf) aangeeft. 'Trompe-l'oeil' noemen we deze vorm van gezichtsbedrog. De binnenkant van de kerk is gedecoreerd met prachtige beschilderingen uit met name de late zeventiende eeuw. Behalve de parochiekerk telt de plaats ook een groot aantal kapelletjes, zoals de achttiende-eeuwse Sint Lucy kapel en de schipbreuk van Sint Paul's kapel.

Gedurende de late Middeleeuwen vormde Naxxar regelmatig het doelwit van plunderaars. De natuur bood echter veel bescherming tegen vijanden. Vanuit Naxxar kan een groot gedeelte van de zee worden overzien, zodat vijandige troepen uit de richting Sicilië vroegtijdig konden worden opgemerkt. Langs de kust werden torens en artillerie gebouwd en de plaats werd gefortificeerd. Tussen 1658 en 1659 werden er, in opdracht van grootmeester Fra Martín de Redín, langs de kust ten noorden van Naxxar twee wachttorens gebouwd; de Għallis Tower en de Qalet Marku Tower / Saint Mark's Tower. In het begin van de achttiende eeuw werd daar artillerie bij geplaatst. Tijdens de Engelse periode werd de plaats ook beschermd middels de Victoria Lines.

Palazzo Parisio

Palazzo ParisioPalazzo Parisio

Tegenover de parochiekerk in Naxxar is het Palazzo Parisio te vinden. Het pand werd in eerste instantie gebouwd in opdracht van grootmeester Fra Antonio Manoel de Vilhena (Ook bekend van het Manoel Theatre) en was geruime tijd in gebruik door de Jezuïeten gemeente. Het pand kwam in het bezit van markies Giuseppe Scicluna in het jaar 1898 en is sindsdien in het bezit van diens nazaten. Na de aankoop werd het pand grondig verbouwd en opnieuw ingericht. Er werd zowel kunst van Italiaanse als Maltese kunstenaars verwerkt in het interieur. Tevens werd er veel zorg besteed aan de tuinen, waarvoor extra grond werd aangekocht. Het geheel geeft een indruk van de enorme luxe en grandeur waarin de rijke klasse in vroeger tijden leefde. Het paleis is door de week te bezichtigen tussen 9:00 en 18:00uur. Aan te raden is de bezichtiging met een gids te doen. Van maandag tot en met vrijdag begint er tussen 09:00 en 13:00uur op elk hele uur een rondleiding. Na de bezichtiging kan in Koninklijke stijl gegeten worden in het chique 'Caffe Luna'. Het personeel is maar wat trots op het feit dat Oprah Winfrey begin juli 2009 enige uren in het paleis verbleef, tijdens haar cruise door het Middellandse Zeegebied. Het paleis is een plek die door veel Maltezers gekozen wordt als locatie om hun bruiloft te vieren.

Bereikbaarheid

De plaats Naxxar is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit Valletta. De buslijnen 31 43 46 en 49 lopen door de plaats. De busroute van lijn 31 is (op het stuk rondom het Mater Dei-ziekenhuis na) mooi. Via deze buslijn is het bovendien mogelijk een bezoek aan Naxxar te combineren met een bezoek aan de stad Mosta. Naxxar is ook gemakkelijk te bereiken met een huurauto. Wanneer er bijvoorbeeld vanuit Sliema langs de kust in westelijke richting wordt gereden, verschijnt de plaats Naxxar als vanzelf op de richtingaanwijzers.

De plaats Naxxar en het Palazzo Parisio beschikken beiden over een eigen website. De website van de plaats is te bereiken door hier te klikken en de website van het Palazzo kun je bereiken door hier te klikken.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr