Ix-Xewkija (Gozo)

Uitzicht over XewkijaXewkija

Xewkija is een plaats op het eiland Gozo. Het ligt op ongeveer twee kilometer ten oosten van de hoofdstad van het eiland, Victoria. De naam van het plaatsje komt van het Arabische woord xewk, dat distel betekent en dat vanwege de stekelige planten die er groeien. Xewkija telt ongeveer 3.149 inwoners.

Het centrum van de plaats is het plein voor de hieronder beschreven kerk. Voor de rest bestaat de plaats uit lange straten waaraan de mensen wonen. Aan het plein staan enkele mooie panden, waaronder een schattig politiebureautje. Ook het clubhuis van de lokale voetbalvereniging is aan het plein gevestigd. Buiten het centrum, langs de weg naar Victoria, ligt het enige industriegebied met een noemenswaardige omvang op het eiland. Aan de overzijde van de weg ligt het 'nationale' voetbalstadion van Gozo. Naast de rotonde bij de hoofdweg staat een in 1710 gebouwde windmolen. Dit is de enige molen in Malta op een achthoekige basis. De recente restoratie van de molen werd in december 2020 afgerond met het opnieuw plaatsen van de zes wieken.

Xewkija Rotunda

De Xewkija rotundaDe Xewkija rotunda

Xewkija is vooral bekend vanwege de Xewkija rotunda. Dat is een buitenproportioneel grote kerk, die in het centrum van de plaats staat en die gewijd is aan Johannes de Doper. De koepel van de kerk is zelfs zo groot dat er over de hele wereld slechts een aantal kerken zijn die dezelfde afmetingen hebben. Bij de bouw was het dan ook de bedoeling om een grotere koepel te maken dan die van de kerk te Mosta op Malta. Dat is deels gelukt. De hoogte (75 meter) van de koepel is groter, maar de diameter (27 meter) is kleiner dan de koepel van de Mosta-dome. Met de bouw van de kerk werd begonnen in het jaar 1951. De bouw duurde 27 jaren. De kerk was dus pas gereed in het jaar 1978. De kosten van de bouw werden door de bewoners zelf gedragen. Op de plek van de huidige kerk stond eerst een oudere, kleinere kerk. Deze werd gebouwd in 1678 en later verschillende keren herbouwd en vergroot. Toen ook deze kerk te klein bleek, werd aangevangen met de bouw van de huidige kerk. Tijdens de bouw bleef de oude kerk gewoon staan. Eerst werden er rondom die kerk acht grote stenen pilaren geplaatst die de koepel moesten ondersteunen en vervolgens kreeg de nieuwe kerk steeds meer vorm. Vervolgens werd de oude kerk gesloopt. Alleen achterin de huidige kerk zijn nog resten van de oude kerk te vinden. Een bezoek aan de kerk is niet echt de moeite waard. Wel is het grappig om de veel te grote kerk in het kleine dorpje te zien staan. Alleen de enorme houten voordeuren ervan hebben al een afmeting waarmee een flinke woning van parket kan worden voorzien.

Bereikbaarheid

Xewkija is te bereiken met de bus vanuit zowel Mgarr (waar de veerboot vanaf Malta aankomt) als Victoria. Buslijnen 301 en 303 lopen door de plaats. Ook lijn 302 heeft Victoria als bestemming. Met de huurauto is Xewkija makkelijk te bereiken vanaf de veerpont vanuit Malta. Xewkija wordt vanzelf bereikt wanneer in de richting van Victoria wordt gereden. Bij Xewkija is ook een heliport gelegen waarmee Gozo op onregelmatige basis met de internationale luchthaven van Malta wordt verbonden.GoogleZoeken met Google Foto's zoeken met Flickr Zoeken met Google en Flickr